Gyógymasszázs

Orvosi utasításra, gyógyító céllal történő kezelés, vagy kezelések sorozata, általában egyéb fizioterápiás kezelésekkel is kombinálják. Ebbe a csoportba tartozik a klasszikus gyógymasszázs, nyirokmasszázs, szegmentmasszázs, kötőszöveti masszázs és csonthártya kezelés (perioszteális masszázs).

Leggyakrabban kórházak reumatológiai részlegén találkozhatunk velük, meg gyógyfürdőkben. Ezeken a helyeken általában évente kétszer lehet igénybe venni támogatott (OEP támogatás) formában, természetesen orvosi rendelvényre. A folyamata leggyakrabban az, hogy háziorvos ad beutalót a reumatológiára, és ott a reumatológus orvos írja ki a kezelést. Ha szükségesnek látja, akkor további vizsgálatok is megelőzhetik a kezelés sorozatot, pl ortopédia, neurológia...stb.

A gyógymasszázs legtöbbször nem önmagában használatos, hanem további kezelésekkel kombinálják. Ilyenek a gyógytorna, súlyfürdő, különböző pakolások (iszap, kén, ritex...), fizikoterápiás kezelések (ultrahang, tens, szelektív ingeráram, rekeszes galván.....). Ezt is orvos dönti el, hogy melyiket mivel kombinálja, és melyikből mennyit ír fel. Ezek együttes hatása vezet általában eredményre.