Gyógytorna

Gyógytorna kezelések Pesthidegkúton elérhetőek partnerünknél, Kassay Rózsánál.

Gerinc torna, MCkenzie torna, Schroth terápia
Gerincferdülés, tartáshibák kezelése Schroth terápiával, gerinc tornával. Kisugárzó fájdalmak, derék-, hát fájdalmak, sérv esetén Meckenzie terápia.

Torna gyerekeknek - hanyag tartás, gerincferdülés és lúdtalp ellen
Helyes testtartás megtanítása, törzs izmok erősítése, a gerincferdülés megelőzése, állóképesség növelése, egyensúlyfejlesztő gyakorlatok végzése és a láb boltozatainak erősítése. A meglévő gerincferdülés, lúdtalp, mozgásbeszűkülések, tartáshibák szakszerű kezelése.

Torna időseknek - senior torna
Finom gerincátmozgató torna, légző tornával egybekötve, sok nyújtással ízületeket kímélve. Az aktív élet idős korban is felbecsülhetetlen. Mindehhez, az önállóság megtartásához nélkülözhetetlen a rendszeresen végzett testmozgás, figyelembe véve az aktuális fizikai állapotot és a fennálló betegségeket.

Légzőszervi betegségek kezelése
Asthma, COPD esetén a légző tornával megtanuljuk a helyes légzéstechnikákat, erősítjük a légző izmokat valamint javítjuk a testtartást. Szükség esetén segítek az eszközhasználat betanításában, javasolásában.
Mellkasi műtétet követő rehabilitáció során szintén kiemelt fontosságú a gyógytorna.

Ortopédiai kórképek kezelése
Csípő-, térdprotézis műtét előtti torna és műtét utáni rehabilitáció. Megfelelő testi-lelki felkészültséggel csökkennek a műtéti kockázatok és a rehabilitáció is gyorsabb.

Reumatológiai kórképek kezelése
Bechterew (SPA), csontritkulás, köszvény, reumás megbetegedések kezelése.
Rendszeres gyógytornával csökken a fájdalom és az izomfeszülés, fokozódik a mozgásterjedelem és az izomerő, a keringés élénkül, ezáltal az önellátó képesség javul, megmarad.

Balesetek, törések utáni rehabilitáció
Törések, ficamok, szalagsérülések, izomsérülések, de ide tartozik a koponya és a gerinc sérülései is, amelyeknél nélkülözhetetlen a gyógytorna, mely komplex, egyénre szabott és funkcionális.

Kardiológiai betegségek kezelése
Magas vérnyomás, infarktus utáni rehabilitáció.
A már kialakult betegséget is kedvezően befolyásolja a rendszeres testmozgás. Mozgás hatására ugyanis a szív működése gazdaságosabbá válik, javul a szervezet oxigén ellátottsága és a fizikai teljesítőképesség, csökkennek a rizikófaktorok, a vérnyomás, a nyugalmi pulzusszám, a szorongás és a depresszió is. Természetesen ezeknél a kardiológiai kórképeknél végzett testmozgáshoz mindenképpen szükséges szakember felügyelete.
Érbetegségek esetén vénás és artériás torna alkalmazása történik, melynek célja a keringés javítása és a szövődmények (infarktus, stroke, üszkösödés, amputáció) elkerülése.

Neurológiai betegségek kezelése
Stroke, Parkinson-kór, Sclerosis multiplex esetében a gyógytorna lassítja a progressziót, könnyebbé teszi a mindennapokat, így megőrizve az önállóságot, aktív életet.
Ide tartozik a perifériás idegkárosodások, a polineuropathiák és alagútszindrómák, amiket szintén gyógytornával kezelünk.

Kismamatorna - szülésfelkészítés
Izomerősítés, nyújtás, vajúdás alatti légzéstechnikák, hasizom szétnyílásának megelőzése, intimtorna. Folyamatos nyomon követés, felkészítés a szülésre, gyermekágyi időszakra.

Szülés utáni torna, a has regenerálása
Torna a minél gyorsabb regenerálódásért. Nagy figyelmet fordítva a szétnyílt hasizom regenerálására és a medencefenék izomzatának megerősítésére. Erősítjük a törzs izmait és növeljük az állóképességet.
Sajnos nem ritka, hogy szülés után a "szétnyílt" hasizom nem záródik össze, az egyenes hasizmok között rés marad. Ez egyrészt esztétikai probléma, hiszen a has előredomborodik, másrészt növeli a hasi sérv kialakulásának veszélyét, és igen komoly derék- illetve hátfájást is előidézhet. Nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, ne fogjunk magunktól hasizom erősítő gyakorlatokba, ugyanis több kárt okozhatunk az általános hasizom erősítő gyakorlatokkal, mint hasznot.

Intimtorna
A gátizomzat gyengülése számos kellemetlenséggel jár együtt. Az intim tornán elvégzett célzott gyakorlatok segítségével a gátizmok ereje és egészsége is megtartható.
A gátizomzat a medence alsó kimenetét lezáró izmos, kötőszövetes képlet. Feladata a kismedencei szervek tartása fokozott hasprés mellett is. Ugyanakkor fontos, hogy könnyen ellazítható legyen, például szülésnél, székletürítéskor.
A gátizmok gyengesége esetén jelentkezhetnek vizelettartási problémák, szexuális zavarok, nőgyógyászati elváltozások, például: méhsüllyedés, méhelőesés, hüvelyfali beboltosulás, hüvelyelőesés. Intim tornával megelőzhetőek a problémák és megőrizhető a kismedencében levő szervek egészsége.