Kinesio Tape


KINEK AJÁNLJUK?

Mindenkinek ajánljuk, akiknek különböző eredetű izom-, vagy ízületi fájdalmai, sport-, vagy egyéb sérülései vannak. Ezenkívül jól használható sérülések, vagy nyirokelégtelenség miatt kialakult ödémás állapotokban a felgyülemlett folyadék elvezetésére, kismamáknak "pocakragasztásra" (stria megelőzésére). Jó kiegészítője a gyógytornának és a különböző masszázsoknak.


Az alábbiakban a kinesio tape technikáról írunk részletesebben:

A kinesiology-tape-et egy japán orvos-kiropraktőr-csontkovács, Dr. Kenzo Kase fejlesztette ki az 1970-es években. A japán orvos praxisában nagyon sok ízületi,- és izomsérülttel találkozott. Az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek, végtagok gyógykezeléseinek eredményeivel azonban nem volt elégedett. A rigid kötések jelentősen akadályozzák a sérült testrész mozgását, lassítva mind a gyógyulás, mind a rehabilitáció időszakát, az egyéb kényelmetlenségekről nem is beszélve (izommerevség, izomsorvadás).Többéves kutatómunka és tesztelés után jött létre a kinesio tape-módszer, a kineziológiai szalag alkalmazási módszere a kinesio-taping.

A kineziológiai szalagot egyre több kezelőorvos, gyógytornász és gyógymasszőr alkalmazza nap, mint nap. A színes szalagok jelen vannak a médiában is: a foci VB, EB, olimpiai játékokon is találkozhatunk velük, mivel egyre több sportoló alkalmazza a kinesio tape terápiáját.

A módszer lényege:

A jól felhelyezett tape finoman ingerli az izompólyát, ezáltal beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, megkönnyíti a felgyülemlett salakanyagok távozását, javul a helyi vér- és nyirokkeringés, csökken a fájdalom. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét. Dr. Kenzo Kase szerint- a kinesio-taping módszer alapelve, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken.

Az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, rugalmas, lég- és vízáteresztő pamutszalagok anélkül lazítják, rögzítik vagy korrigálják - ragasztási technikától függően - a sérült lágyszövetet, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

A szalag gyógyszert nem tartalmaz, bőrirritációt is csak a legritkább esetben tapasztalunk. Mellékhatások nélkül javíthatja a mozgás minőségét, és enyhítheti a fájdalmat. A kineziológiai tapasz elasztikus textiltapasz, amely a gyógyszer nélküli mozgásszervi terápia rendkívül hatékony eszköze. A megfelelő felhelyezésnek köszönhetően fejti ki jótékony hatását.

INDIKÁCIÓK (Javallatok):

Fájdalom csökkentés
Ízületi mozgásterjedelem növelés
Izomtónus szabályozása (túl feszes vagy túl laza izomzat esetén)
Gyulladáscsökkentés a kezelés helyszínén
Nyirokkeringési problémák
Duzzanatok, ödémák, véraláfutások
Vérkeringés serkentése a kezelt területen
Izomgörcsök, izomláz
Ízületek rögzítése, instabilitás támasztáshoz
Tartási rendellenességek (hanyagtartás, lúdtalp, gerincferdülés)
Sportsérülések megelőzése
Traumák (izom,-és szalagszakadás, ficam, rándulás, stb) utáni rehabilitáció
Akut és krónikus izom- és ízületi fájdalmak esetén
Befagyott váll kezelése
Csípőízületi panaszok (pl.: ficam, kopás, protézis miatt)
Porckorongsérv kiegészítő kezeléseként
Felső- vagy alsó végtagi panaszok
Teniszkönyök, golfkönyök
Alagút szindrómák
Ínhüvelygyulladások
Térdízületi fájdalmak
Bokaízületi rögzítés, Achilles-ín fájdalom
Masszázsok kiegészítő kezeléseként
Nyak- váll- hátfájdalmak kezelésénél

KONTRAINDIKÁCIÓK (Ellenjavallatok):

Hőtől, kemikáliától, naptól, szoláriumtól égett bőrfelület
Nagy kiterjedésű nyílt seb a ragasztás területén
Terhesség I. trimeszterében has és derék tájék ragasztása
Trombózisveszély
Tumoros megbetegedések

Gyakori kérdések:

"Milyen anyagból készülnek a felragasztott szalagok?"
A szalagok 100% pamutból készülnek, latex mentes orvosi minőségű akril ragasztófelülettel.

"Milyen tulajdonságai vannak a felragasztott szalagoknak?"
A tape-ek a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek:
• légáteresztők
• rugalmasak, 130-140%-ban nyújthatók
• speciális szövésűek
• vízállóak

"Fájni fog?"
A kezelés egyáltalán nem fáj.

"Milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek?"
A kezelésnek ismert mellékhatása nincs. Az esetleges bőrérzékenység elkerülése miatt, a ragasztás területét - a kezelés előtt - széles spektrumú fertőtlenítőszerrel lekezeljük.

"Mennyi időt vesz igénybe egy kezelés?"
A kezelés időtartama változó, függ a ragasztás bonyolultságától és a ragasztott terület nagyságától.

"Mennyi ideig maradhat fenn a szalag?"
A felragasztott tape a tiszta, szőrtelen bőrőn egy hétig probléma nélkül fent maradhat. Ezt követően a szalagokat cseréljük. A szalag eltávolítása vizes áztatással vagy olajos felpuhítással otthon is könnyen kivitelezhető.

"Hány kezelésre van szükség?"
A kezelés hatásossága egyénenként változó. A kezelések száma függ az állapot fennállásának idejétől, súlyosságától. Az akut sérülések kezelése a panaszok elmúlásáig tart, mely általában pár naptól az egy-két hét időtartamig terjed.
A tartásjavító, korrigáló ragasztások, trauma utáni rehabilitációs ragasztások és a krónikus állapotok kezelése a 3-4 héttől akár több hónapig is eltarthatnak. Ebben az esetben legalább hetente cseréljük a szalagokat és öt hetente 2-3 nap szünetet tartunk a ragasztások között.