Nyirokmasszázs

KINEK AJÁNLJUK?

A nyirokmasszázst minden egészséges embernek ajánljuk (kontraindikációkat kivéve) havi egy alkalommal, méregtelenítés, immunerősítés céljából, és rendszeresen nyiroködémában szenvedő betegeknek. Nagyon hatékony alakformáló, cellulit kezelésekben, megelőzésben. 

A nyirokmasszázs kezelések közül legfontosabb a lymphoedema kezelése. Magyarországon a lakosság 4-6 %-ának van különböző stádiumú nyiroködémája (lymphoedemája), mely gyakran más betegségekhez társulva, kísérő tünetként jelentkezik. Ilyen betegségek lehetnek: szív, vese és vénás elégtelenség, pajzsmirigy alulműködés, daganat, műtét, visszeresség, zsírödéma (lipoedema), túlsúly, baleset. A lymphoedema kezelés nélkül szövődményekhez és a beteg rokkanttá válásához vezethet.

A kezeléseket komplexen végezzük, ami azt jelenti, hogy manuális lymphdrainage-t (kézi nyirokmasszázst) és kompressziós terápiákat is alkalmazunk, emellett életmódbeli tanácsokkal is ellátjuk vendégeinket. A kompressziós terápiákba beletartozik a fáslizás, a kompressziós bandage-ok felhelyezése, betegeknek ezek megtanítása.

Az alábbiakban a masszázsról kicsit részletesebben írunk.

A manuális nyirokdrenázs megalkotója dr. Emil Vodder. 1936-ban Párizsban tárta nyilvánosság elé tapasztalatait. A drenázs szó használata a megfelelő, mert jelentése víztelenítés, váladék- és folyadékelvezetés. Semmi köze a klasszikus masszázshoz. A kezelés azon alapul, hogy a centrális nyirokszervek (nyaki, mellkasi, hasi nyirokcsomók és a nagy nyirokerek) régiójának aktivizálásával szívó (draináló) hatást gyakorlunk a perifériás nyirokerekre. Ezt követően a végtagokon és a törzsön alkalmazott fogásokkal késztetjük összehúzódásra a nyirokkapillárisokat, fokozzuk a lymphangionok kontrakcióit. A kezelést minden esetben a nyaki régióban kell kezdeni, mert csak így lehet felkészíteni a nyirokrendszert a periféria felől érkező nagyobb nyirokmennyiség fogadására.

A nyiroködéma komplexen kezelhető a leghatékonyabban. Ebbe kezelésbe beletartozik a manuális nyirokmasszázs, kompressziós terápia, gyógytorna, bőrgyógyászati és dietetikai kezelések kombinációja. A kezelést orvos indikálja, gyógytornásszal és a nővérrel együtt határozzák meg a kezelés elemeit az adott beteg esetében. Az orvos ellenőrzi a kezelés közben fellépő esetleges szövődményeket, és meghatározza a kezelés ütemezését.

A nyirokmasszázs (lymphdrainige) alkalmazható egészséges embereken is, fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában, az immunrendszer erősítésében. Fokozza a nyirok- és vénás áramlást, az anyagcserét, segíti a szervezet méregtelenítését, hatékony a narancsbőr kezelésében, és a fogyókúra hatékonyságának növelésében. Hat az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, ezáltal a páciens nyugodt, álmos lesz. És hat a reflexekre és a fájdalomérző reflexpályákra. A jól kivitelezett nyirokdrenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyeknek az a feladatuk, hogy a fájdalomérzetet csökkentsék.

Lymphoedema komplex kezelésének javallatai (indikációi):

- Primaer és secunder lymphoedema (nyiroködéma)
- Varicositas (krónikus visszértágulat)
- Ulcus crusis (lábszár fekély)
- Posttraumas oedema (valamilyen traumás esemény hatására kialakuló ödéma)
- Cardialis, Renális, Pajzsmirigy eredetű oedema (ödéma)
- Lipoedema (kóros zsírszövet szaporulat)
- Sudeck syndroma
- Reumatológiai kórképekhez társuló oedema (ödéma)
- Praemenstruációs, menstruációs oedema (ödéma)
- Terhességi oedema (ödéma), bőrelváltozások, terhességi csíkok
- Méregtelenítés
- Bőr és kötőszövet állapotának javítása
- Cellulit (narancsbőr) kezelése
- Immunrendszer erősítése

Lymphoedema komplex kezelésének ellenjavallatai (kontraindikációi):

Abszolút kontraindikációk:
- aktív tumoros állapot
- tumor műtéttől számított 1 éven belül
- kemoterápia és sugárkezelés ideje alatt
- kezeletlen magas vérnyomás (hypertonia)
- terhességi toxaemia
- ingadozó vérnyomás
- akut mélyvénás trombózis
- akut gyulladásos állapot
- akut szívproblémák
- lázas állapot
- bőrfertőzés

Relatív kontraindikációk:
- szívelégtelenség
- kezelt hypertonia
- veseelégtelenség
- vesetranszplantáció
- terhesség (haskezelés mindenképp kimarad)
- menstruáció
- hiperthyreosis (pajzsmirigy túlzott működése)
- hasi sérv, ismeretlen eredetű hasi panaszok
- bél anomáliák (rendellenességek)
- bélgyulladás (krónikus szakaszban)
- kismedencei gyulladások (krónikus szakaszban)

A nyirokérrendszer felépítése:
A nyirokérrendszer nyirokhajszálerekből, gyűjtő nyirokerek (kollektorok) dús hálózatából, valamint két fő nyiroktörzsből (ductus thoracicus és ductus lymphaticus dexter) és a csőrendszerbe iktatott nyirokszervekből áll.
Nyirokszervek:
- nyiroktüszők (lymphonoduli), ilyenek pl. a mandulák
- nyirokcsomók (lymphonodi)
- csecsemőmirigy (thymus)
- lép (lien)
Megkülönböztetünk felületes, valamint mélyen húzódó nyirokrendszert.

A nyirokhajszálerek vakon, kesztyűujjszerűen kezdődnek a szövetekben és biztosítják, hogy a vénás száron nem felszívódó molekulákat és folyadékot a keringésbe juttassák. A gyűjtő nyirokerek a kapillárisokból érkező nyirok koncentrálását végzik. Valamennyi nyirokér nyirokcsomóba lép, melyekben felveszi a nyiroksejteket. Ezek a nyirokcsomók a szűrőállomások, általában 2-3 mm átmérőjűek, de kóros hatásokra erősen megnövekedhetnek. Színük általában rózsaszín, de a tüdő nyirokcsomói a belélegzett pórtól szürkék, a májkapu nyirokcsomói az epétől zöldek, a bélfodri nyirokcsomók a beléjük került chylustól fehérek. A nyirokerekben billentyűk találhatók, melyek az egyirányú nyirokáramlást biztosítják. A gyűjtő nyirokerek végül két fő nyiroktörzsbe folytatódnak, amelyek a vénás rendszerbe továbbítják az általuk összegyűjtött nyirokfolyadékot.

Az egyik, és egyben legnagyobb fő nyiroktörzs a mellkasi vezeték (ductus thoracicus), mely a test egész rekesz alatti részéből és a rekesz feletti rész balfeléről szedi össze a nyirkot. A felnőtt ember mellkasi vezetéke kb. 38-45 cm hosszú, lúdtoll vastagságú hártyás falú cső. A II. ágyéki csigolya előtt keletkezik a jobb és baloldali ágyéki törzsek (truncus lumbalis dexter et sinister) és a hasi törzs (truncus intestinalis) összefolyásából. A jobb és baloldali ágyéki törzsek forrása az alsó végtagok, a gát, a kis és nagy medence területén van. A hasi törzs a gyomor, a bélcsatorna, a lép, a hasnyálmirigy és a máj nyirokereinek egyesüléséből alakul ki. Ez szállítja a chylust (nyiroknedv) is a mellkasi vezetékbe. A hasüregi szervekből elvezetett nyirok az I-II. ágyéki csigolya magasságában, többé-kevésbé ciszternaszerű üreggé összefolyó nyirokérfonat a cisterna chyli felé áramlik. A cisterna chyli a fő nyirokértörzsbe, a ductus thoracicusba folytatódik.

A mellvezeték az aorta jobb oldalán húzódik felfelé, és vele együtt lép át a rekeszizmon keresztül a mellüregbe. A mellkasban felveszi a tüdők és a mediastinum (gátor, a mellüreg középső része) nyirokereit, aztán az aortaív és a nyelőcső mögött felhúzódik a nyakba, és a belső nyaki véna és a bal kulcscsont alatti véna által alkotott szögletbe (angulus venosus sinister) szájadzik. Gyakori eset az is, hogy a bal kulcscsont alatti vénába ömlik. A másik fő nyiroktörzs, a jobb oldali nyirokvezeték (ductus lymphaticus dexter), a fej, a nyak, a jobb felső végtag és a mellkas jobb felének nyiroktörzseit egyesíti magába, és alig 1 cm hosszú út után a jobb vénás szögletbe (angulus venosus dexter) torkollik.

A nyirokérrendszer (nyirokedényrendszer) feladata, hogy a szövetekben termelődő nyirkot (lympha) és a bélcsatornában felszívódó nyiroknedvet (chylus), molekulákat, melyek a vénás száron nem tudnak felszívódni, visszajuttassa a keringésbe és elszállítsa. Emellett még a nyirokcsomókon keresztül a nyiroksejtek (lymphocyták) képzési és tárolási helyei. Ha nem lenne nyirokérrendszer, akkor naponta 2-3 liter folyadék rekedne a szövetközötti térben. A nyirok valójában nem más, mint a sejtek közötti (interstitialis) folyadék, melynek egy részét a sejtek termelik, más része pedig a vérből a hajszálereken keresztül jut a sejtek közötti résrendszerbe. Folyékony és sejtes állományból áll. Folyékony állománya a nyirokplazma, mely a vérnedvhez hasonló kémiai összetételű, a vérnél hígabb, fehérjékben szegényebb anyag. Sejtes állománya a nyiroksejt (lymphocyta). A nyiroksejtek a nyirokszervekben képződnek, a sejtszám annál nagyobb, minél több nyirokcsomón halad át a nyirok. A nyirokcsomók a nyirokba, ezen keresztül a vérbe állandóan fiatal lymphocytákat juttatnak. A nyirok összetétele: víz és benne oldott ásványi sók, gázok (szén-dioxid, oxigén és nitrogén), zsírok (lipidek), nyiroksejtek, méreganyagok, gyulladást keltő anyagok, anyagcsere termékek. A nyirokcsomók fagocitózis által szűrik a nyirkot, és közvetve a vért is a baktériumoktól és más idegen szerves és szervetlen anyagoktól.
Optimális körülmények között az érrendszer és a nyirokérrendszer összehangoltan működnek a szövetközötti térben közlekedő folyadékok elszállításában. Ezt a funkcionális egyensúlyt azonban számos tényező megbonthatja, mely a keringés felbomlásához vezet és ödéma (vizenyő) alakul ki. Ezeknek egy részét a nyirokrendszer biztonsági szelep funkcióján keresztül képes elszállítani.

Nyiroködéma (Lymphoedema): azt jelenti, hogy a szövetekben felszaporodik a fehérjedús (1 g%-nál nagyobb fehérjetartalmú) folyadékgyülem és a krónikus gyulladásra jellemző, szövetközötti térből visszaszívódó anyag. Lymphoedema akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer elégtelenné válik arra, hogy elszállítsa a szövetekből azt a folyadékmennyiséget, melyet a vénák nem képesek visszaszívni (rezorbeálni).
Osztályozása:
Primaer (elsődleges) lymphoedema: A nyirokérrendszer fejlődési rendellenessége, ami lehet mennyiségi (kevés nyirokér, nyirokcsomó), vagy minőségi (billentyű rendellenességek, kórosan nagy nyirokcsomók, lymphangionok elégtelen összehúzódása, tágulat). Időbeli megjelenés szerint lehet: veleszületett, korai (35 éves kór alatt) és késői (35 éves kor felett) nyiroködéma.
Secunder (másodlagos) lymphoedema: A nyirokrendszer károsodása következtében fellépő működési elégtelenség. Okok:
- Tumor (daganat): nyirokcsomók, vagy egyéb szervek daganatos megbetegedése maitt nem tud áramolni a nyirok
- Műtétek után: főleg a nyirokcsomók eltávolítása után
- Irradáció (besugárzás): az ionizáló sugárzás nem csak a daganatsejteket pusztítja, hanem az ép sejteket is
- Gyulladások: pl. orbánc (erysipelas) károsítja a nyirokereket.
- Sudeck syndroma: végtagokon jelentkező keringési zavar a kiváltó ok
- Traumás állapotok: Baleset következtében sérülnek a nyirokerek
- Krónikus vénás elégtelenség: a nyirokrendszerre állandó túlterhelést ró
- Inaktivitás miatt: pl. bénult betegeknél
- Szteroid szedés hosszú időn keresztül
Stádiumai:
I. Stádium: Spontán reverzibilis (magától rendeződő, visszafordítható), nyugalomban visszafejlődő ödéma. Terhelésre, melegben, ülő, vagy álló munkát végzőknél estére a boka körül, kézen alakul ki az ödéma, mely éjszakai nyugalom vagy pihenés után visszafejlődik. A duzzanat minimális, ujjbenyomatot megtartja (Pitting jel +). Mozgáskorlátozottság, szövődmények nincsenek, kezeléssel és életmód változtatással a tünetmentesség fenntartható, illetve a II. stádium megelőzhető.
II. Stádium: Spontán irreverzibilis (magától nem rendeződő, visszafordíthatatlan), nyugalomban nem fejlődik vissza. Puha tapintatú ödéma jellemzi, mely az ujjbenyomatot megtartja (Pitting jel +). Feszítő fájdalom, a végtag nehézség érzése jelentkezhet. Szövődmények ritkán előfordulhatnak, de nem jellemzőek. Mozgáskorlátozottságot nem okoz, kötőszövetes elváltozás nincs. Megfelelő kezeléssel 100%-os eredmény érhető el a kiváltó októl függően. Kezelés nélkül viszont rosszabbodik és III. stádium alakulhat ki.
III. Stádium: Spontán irreverzibilis (magától nem rendeződő, visszafordíthatatlan). A kötőszövet hipertrófiássá (kóros szaporulat) válik, szerkezete megváltozik. A kóros kötőszöveti felszaporodás, átépülés (fibrosis) következtében az ödéma kemény, tömött tapintatú, az ujjbenyomatot nem tartja meg (Non Pitting). Gyakori a mozgáskorlátozottság és a szövődmények kialakulása. Kezeléssel jelentős eredmény érhető el, de 100%-os már nem.
IV. Stádium: Elephantiasisnak nevezett irreverzibilis (visszafordíthatatlan) állapot. A végtag oszlopszerűen deformálódik, mely igen nagyfokú mozgáskorlátozottságot, funkciócsökkenést eredményez. Súlyos szövődmények kísérhetik. Kezeléssel jelentős eredmény érhető el, de 100%-os már nem.
Szövődményei lehetnek:
- Erysipelas (Orbánc): Baktérium okozza
- Cellulitis: kötőszöveti gyulladás
- Nyirokcsorgás: a szöveteket feszítő nyirokfolyadék az elvékonyodott hámon keresztül a felszínre tör.
- Nyirok-ciszta-fisztula: a hám alatt lévő nyirok ciszterna (ciszta) a felszínre nyílik. Nyirokcsorgással jár.
- Lymphangiectasia: nyirokértágulat maga előtt nyomva a bőrt, ún. békalencse jelenséget okoz.
- Fibrosis: kötőszöveti átépülés.
- Papillomatosis: karfiolszerű növendékek a kötőszövet és a hám burjánzása következtében.
- Bőrbetegségek, gombásodás
- Bőrszárasság
- Hyperkeratózis (bőrkeményedés)
- Ulcus (fekély)
- Elephantiasis
- Lymphangiosarcoma: lymphatikus eredetű rosszindulatú daganat. Nagyon ritka.
- Ízületi deformitások: statikai egyensúly megbomlása miatt
- Normál életvitel lehetetlenné válik: öltözködés, munkavállalás
- Pszichés zavarok: gyakori depresszió